ITVK Tatabánya Bt.

ITVK Tatabánya Bt.

Irodagéptechnikai, Pénztárgéptechnikai
Kereskedelmi és Szolgáltató
Betéti Társaság

Főoldal Kosár

hivatalos forgalmazó és
szakszerviz

Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön legújabb akcióinkról, híreinkről, pénztárgépekkel kapcsolatos NAV előírásokról.
Facebook Sharpnet Eatwithme

2013. március 5.

AMIT TUDNI LEHET AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEKRŐL 5.

Az idei év elején 2013. február 15-én jelent meg az új pénztárgéprendelet, amely határidőket szab mind a pénztárgép forgalmazóknak mind a pénztárgép tulajdonosoknak.

A pénztárgép forgalmazók 2013. március 20-tól nyújthatják be az engedélyezési kérelmüket új online pénztárgépeikre, és az engedély megszerzése után kezdhetik el az új gépek forgalmazását.

A hagyományos pénztárgépeket melyek nem rendelkeznek elektronikus journállal (Elektronikus journal: nincs bennük ellenőrző szalag, annak tartalmát egy adathordozóra rögzítik) nyár közepétől csatlakoztatni kell az adóhatóság szerveréhez. Az átállás kezdete 2013. május 1. befejezése 2013. június 30. Tehát a régi hagyományos gépek június 30-ig használhatóak.

A főforgalmazók (gyártók) azon dolgoznak, hogy a törvényváltozás a lehető legkisebb áldozatot követelje Önöktől! Lehetnek olyan típusok melyek átalakítás után beköthetők és lehetnek olyan típusok, melyeket cserélni kell.

Várhatóan egyszerre óriási igény jelentkezik majd az online pénztárgépekre május 1-től, amikor a forgalmazóknak már lesznek engedélyezett gépei. Cégünk előnyben részesíti majd az előjegyzett igényeket. Ha szeretne az elsők között értesülni arról, hogy átalakítható–e a pénztárgépe kérjük, adja meg adatait a honlapunkon az árajánlatkérés menüben (ne felejtse el beírni a jelenlegi gépe(i) típusát, darabszámát a megjegyzés rovatba) vagy személyesen töltse ki regisztrációs űrlapunkat. Az adatait természetesen akkor is érdemes megadnia, ha új készülék vásárlásán gondolkodik, hiszen a cserét tervező ügyfeleink számára is számos ajánlattal készülünk.INFORMÁCIÓK

A közeljövőben megrendelhető és a jelenlegi pénztárgépek között a legnagyobb változást egy új részegység, az adóügyi ellenőrző egység jelenti (AEE – azaz adóügyi ellenőrző egység). Ez az eszköz biztosítja a titkosított adatkommunikációt a NAV szerverei és a készülékek között.

Az ellenőrző egység a pénztárgép használat szinte mindegyik elemét folyamatosan rögzíteni fogja; a nyugtakibocsátás mellett a ki- és bekapcsolásról, vagy az áramszünetekről is feljegyzéseket készít majd. A pénztárgépekbe épített új egység legalább egymillió bizonylat adatainak a tárolására lesz képes, ezért a jelenleg hasonló szerepet betöltő fekete dobozokra a jövőben nem lesz szükség.

Az egység által elmentett adatokat a NAV bármikor lekérheti majd, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze a pénztárgép tulajdonosokat, ezért a készülékeknek, ahol erre lehetőség van, folyamatos kapcsolatban kell állniuk az adóhatóság szervereivel.

Az adatok továbbítására a rendszer a mobiltelefon hálózatokat fogja felhasználni, az ellenőrző egység mindhárom hazai szolgáltató hálózatához képes lesz csatlakozni. Abban az esetben, ha a pénztárgép üzemeltetési helyén ezek közül egyik sem érhető el, a felhasználók egyedi mentességet kérhetnek majd. Bár az online kommunikációra képes pénztárgépek használata akkor is kötelező lesz számukra, ha ezt megkapják, az AEE által rögzített adatokat csupán havonta egyszer, CD-n vagy DVD-n kell majd továbbítaniuk az adóhatóságnak.

Az egyedi mentességet a NAV csak abban az esetben adja majd meg, ha a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság igazolja, hogy a pénztárgépek üzemeltetési helyén valóban nem megoldható az elektronikus adattovábbítás, és úgy látja, hogy aránytalanul megterhelné az ezt elősegítő eszközök (pl. antennák) beszerzése a pénztárgépet üzemeltető vállalkozót. Az akadozó, vagy nem megbízható mobil szolgáltatásokra hivatkozva nem lehet majd felmentést kérni az adattovábbítás alól. Az ellenőrző egység ugyanis az adatkapcsolattól függetlenül rögzíti az adatokat, és nagyobb csomagokban is képes továbbítani azokat, ha csak bizonyos időközönként érhető el a mobilszolgáltatás.

Támogatás és költségek

Többször elhangzott hivatalos forrásból, hogy a készülékek cseréjére vagy átalakítására állami támogatást kapnak majd a vállalkozók, ennek az összegét azonban még nem határozták meg. Az átállás költségét ezért jelenleg nem lehet pontosan megbecsülni.Határidők

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal március 20-án kezdi meg a forgalmazók által benyújtott kérelmek vizsgálatát.

Az új készülékeket legkorábban május elsejétől használhatják majd, az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket pedig legkésőbb június 30-ig kell lecserélni, vagy felszerelni az ellenőrző egységgel.

Friss információkkal folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket, a megadott elérhetőségeik valamelyikén.Tatabánya, 2013. március 5.

« vissza

A kosár tartalma üres!